"Добре дошли в София, дигиталната столица на новите пазари". С това послание президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководителят на фондация Webit Пламен Русев и други официални лица откриха ежегодния Webit.Festival 2016 в София, предаде репортер на БГНЕС.

Събитието, което в следващите два дни се разполага в пространствата на София Тех Парк, ще срещне 4300 участници от над 70 страни от сферата на предприемачеството и свързаните с него нови технологии. Целта е именно София да застане начело на необходимия дигитален прогрес на Европа.

По време на откриването, което започна с традиционния звук на български тъпани и гайди, Пламен Русев обяви и награда от 200 000 евро за победителя в конкурса за стартъп компании, който ще протече заедно със събитието. „При сегашното развитие в дигиталния свят е нужен скок на Европа, като този на Стефка Костадинова. Тя скочи толкова високо, че 28 години никой не може да я стигна. Такъв скок е нужен на Европа. България и Източна Европа е бъдещето на Европа. Континентът има нужда от крилата ни”, заяви Русев.

В рамките на фестивала лекции ще изнесат над 250 говорители, сред които ръководители на някои от най-големите компании в света. Едновременно в рамките на тематични пространства, други български и чуждестранни, установени и стартъп компании ще представят дейността си.

"Предизвикателството за кметовете на големите градове е как да ги развиваме. Благодарна съм на Webit за срещата за дигиталната трансформация на градовете. Нужно е всички да се обединим около големите възможности на новите технологии за дългосрочна визия за новите градове. Надявам се да разгледате града ни, защото той има какво да предложи", приветства гостите на Webit кметът Йорданка Фандъкова.

"Иновацията не е риск. Риск е това, което ще стане, ако ни е страх да сме иновативни. 70% от нормативната уредба на ЕС е свързана с регионите. Нека вашият глас се чува, да се разпространяват посланията и тези приложения създадат по-добро бъдеще за Европа", заяви председателят на Европейския комитет на регионите Маркус Маркула, който беше още един от гостите на откриването.

"Лидерите на новата икономика са тук, а София доказва, че е прекрасно място за бизнес. 1300 стартъпа от над 40 държави – за тях София е мястото, където можеш да успееш, път към бъдещето. Каквото днес кажем тук, пътят който насочим напред, е определящ за милионите жители на Балканите", заяви президентът Росен Плевнелиев, който се възхити многократно от мащабите на събитието и допълни, че се чувства като "част от семейството" на Пламен Русев, което работи за бъдещето.

„Ще отнеме много време докато постигнем нов устойчив световен ред. Две спасителни идеи – реформи за по-добра бизнес среда, общи пазари, образование... и предприемачество. Да притежаваш дух на предприемач, означава да вземеш бъдещето си в собствените си ръце. Никога младите не са могли да поемат по пътя на предприемачеството по по-лесен начин. Настъпващата нова индустриална революция отваря ново измерение и нови възможности. Следващата голяма идея може да се роди от всеки ъгъл на планетата и някои от светлите идеи ще се родят в София“, заяви още Плевнелиев, който напомни, че столицата и страната предлагат най-ниските данъци и най-ниските разходи за труд в Европа.

"Промяна е възможна във всяка част на обществото, но само ако искаш и можеш. Това е свят, в който всеки е важен и всеки може да допринесе към прогреса“, каза още Плевнелиев и припомни, че той ще е един от държавните ръководители, които утре ще заверят Парижкото климатично споразумение, постигнато миналия ноември. Според президента именно новите технологии са ключа към ограничаването на глобалното затопляне.

„Следващият Бил Гейтс може да се роди в България и никой не може да ме убеди в обратното“, заяви още създателят и ръководител на събитието Пламен Русев, който очерта и няколко сфери на изключително бързото технологично развитие, предопределящо бъдещето ни.

Сред тях, според Русев са здравеопазването - робохирурзи, лечение за рак, човешкият геном – карта на мозъка, виртуалната реалност - представете си бъдеще без екрани, компютърната мощност, хиперсвързаност, 3D принтирането, транспорта, изкуствения интелект - вече имам виртуален асистент и други.

„Бъдещето е предизвикателство, но то зависи от нас – хората“, завърши представянето Русев.