„Всяко второ българско семейство има близък, познат, дете, баща, майка, които са частично или изцяло в чужбина. Всеки седми българин си е изготвил основен жизнен план и той не е свързан с България, а да се изнесе час по-скоро, при младите хора – всеки четвърти, а при младите и образовани – всеки трети”, пред Нова телевизия социологът Кънчо Стойчев.

„Каква държава сме направили? Държава, в която огромната част от нацията иска час по-скоро да се изнесе. Търпим пред очите ни да се изпепелява всяка една институция и всичко да се заменя с персоналното и с пускане на някакви лафчета”, заяви социологът.

„Истината е, че в България няма повече от 6 милиона души. Няма война, която да е причинила подобно опустошение”, продължи коментарът му.

Стойчев и бившият социален министър Христина Христова коментираха и темата с ромската престъпност и интеграцията на тази общност.

„Държавността се свежда не до основите си, които са действащи институции, а до някакви големи АЗ-ове и преди всичко един АЗ, който опрасква, оправя”, коментира още Кънчо Стойчев.

По думите му ромската общност е набедена, че е причина за безобразията в България.

„Нима циганската общност е виновна за основния ни проблем – корупцията. Не, тя не е”, заяви социологът.

По думите му не може да се поставя тази общност под един знаменател, защото те са изключително различни в България.

„Най-големият проблем е с отсъствието на тази държавата и на образователната система. Опитът ми с цигани показва, че ако държавата си свърши работата и тези деца още на 2-3 години бъдат взети в детските градини сред българчетата, резултатите са прекрасни”, коментира Стойчев.

„Проблемът не е етнически, проблемът е социален, а фокусът е образованието”, заяви Христина Христова.

Според нея образователният министър всяка сутрин трябва да има списък – инспекторат по инспекторат – колко ромски деца днес не са на училище. На другия ден трябва да се знае защо.

„Няма разлика между едно дете българско на 10 години, което сериозно посещава училище и се образова, и едно 10-годишно ромско дете, което сериозно се образова”, заяви Христина Христова.

Според Кънчо Стойчев разковничето е детската градина, а не училището.

„Данните с които разполагам, показват, че ако се тръгне от 3-годишна възраст и детската градина, успехът натам е почти гарантиран”.

Стойчев даде за пример Балчик, където има значителна ромска общност.

„Работи се изключително добре с детските градини и след това 90 на сто продължават в училище”, заяви Кънчо Стойчев.