Русия е единствената голяма икономика, която предпочита кандидатът от Републиканската партия Доналд Тръмп да бъде президент на САЩ, а не Хилари Клинтън от Демократическата партия.

Според проучване на социологическата агенция „YouGov” за международното издание на „Хандесблат“, проведено сред 20 000 души в страните от Г-20, само в Русия Тръмп получава 21 точки и води в надпреварата. В същото време Клинтън е предпочитан избор за Белия дом с над 21 точки в други 15 държави.

Същото проучване показва, че 79% от руснаците не са доволни от икономическата ситуация на страната, но въпреки това 74% от тях смятат, че президентът Владимир Путин е най-надеждният световен лидер.

Страната, в която Клинтън има най-голяма преднина пред Тръмп очаквано е Мексико, където тя получава цели 54 точки. Част от предизборната кампания на Тръмп включва предложението за строеж на стена по границата на САЩ с Мексико, като кандидатът от Републиканската партия е известен и с острата си реторика спрямо мексиканските имигранти в страната. От своя страна Клинтън неведнъж се е изказвала против расистката реторика на републиканеца. „Ние имаме кандидати, състезаващи се за президент от страна на Републиканската партия, които умишлено целят разделение, които обиждат цели групи американци, които казват неща като „нека построим стена“, заяви Клинтън в понеделник по време на изказване в Ню Йорк.

В същото време в Китай представителката на демократите има относително малка преднина от само 12 точки пред Тръмп. До сега китайските власти бяха относително мълчаливи по отношение на изборите. Въпреки това тази седмица в интервю за „Уолстрийт джърнъл“ китайският финансов министър Лоу Цзивей заяви, че Тръмп е „ирационален тип“ и едва ли ще може да вкара промяна в американо-китайските отношения.