Агенцията за бежанците е обявила обществена поръчка за оборудване на фургонно селище в Харманли за близо 130 хиляди лева. То е за мебели и офис оборудване, става известно от сайта на ведомството. Селището беше създадено в края на 2014 година с решение на правителството и е за около 400 души.

От началото на годината обаче статистиката на МВР показва, че почти двойно по-малко мигранти влизат у нас.

Към петък, 15 април, от над 5000 души капацитет в центровете на Агенцията, настанени са 800. Това е едва 16 % от възможнистите, показват данните на МВР. Местата в домовете към дирекция "Миграция" към вътрешното министерство са по-запълнени наполовина.

Не е известно защо точно се налага на оборудването сега. Според изискванията на поръчка, освен мебели ще трябва да бъдат доставени и електрически уреди. В Харманли има и друг център за приемане на мигранти.

Освен това от Агенцията за бежанците са обявили поръчка за оборудване на три броя здравни кабинети именно за този център, както и за този във Военна рампа в София, съобщава „Дневник“.  За близо 30 хиляди лева трябва да бъдат доставени 3 броя медицински кушетки, три лекарски шкафа, медицинска количка, стерилизатор, апарат за измерване на кръвно налягане , стетескоп - 3 бр., параван - 3 бр., оборудвана чанта за спешна помощ - 3 бр., ЕКГ-апарат - 3 бр., хладилник - 3 бр. В заданието е заложено още и три лекарски бюро с контейнер, тру работни стола и 12 табуретки за посетители.