Резултати от допитвания до общественото мнение или на социологически проучвания по повод на избори не трябва да се огласяват под каквато и да е форма. Този текст приеха депутатите от правната комисия в Народното събрание при разглеждане на промени в Изборния кодекс на второ четене.Предложението е на Патриотичния фронт и беше подкрепено от 7 депутати, 4 се въздържаха. До момента забраната важеше за огласяване на резултати 24 часа преди изборния ден. 

Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната тази промяна ще доведе до неспазване на закона, като тя заяви, че когато се правят сондажи, просто няма да се обявява техния поръчител. „Трябва да е ясно кой прави едно проучване, за да знае публиката и да отговаря пред нея“, категорична беше тя. По думите ѝ управляващите поставят гражданите в позиция „тъмна стая“.

Вносителите се аргументираха, че никой не забранява да се правят проучвания, а само да се огласяват техните резултати. „Изборът на гражданите не се определя от социологическите проучвания“, заяви Християн Митев от Патриотичния фронт.

Той беше категоричен, че депутатите не се опитват да държат гражданите в „тъмна стая“. Според Митев обществото слабо се вълнува кой е поръчител на едно проучване.

Малко по-рано на днешното си заседание депутатите приеха също така политическите реклами в частните медии да са на стойност не по-скъпа от средната цена през предходните шест месеца. Народните представители приеха и намаляване на предизборната кампания от 30 на 21 дни.