Благодарение на Македония с 90% е намалял през март броят на незаконните пресичания границите на ЕС в района на Западните Балкани.

Това обяви „Фронтекс“, граничната служба на ЕС, чиято щаб-квартира е във Варшава.

За сравнение е взет броят на нелегалните преминавания на границите през февруари. Миналия месец 4930 мигранти незаконно са минали през границите, което е с 10% по-малко в сравнения с март 2015 година.

„Фронтекс“ констатира също, че благодарение на споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на мигрантския поток и операцията на НАТО в Егейско море значително е намалял броят на мигрантите, достигащи гръцките острови. През март този брой е бил 26 460 души, което е "по-малко от половината от показателя през февруари тази година", отбелязва агенцията. И все пак тази бройка е 3 пъти по-голяма от показателя за март миналата година.

„Средно през първата половина на април са регистрирани 100 пристигащи на ден“, отбелязва изпълнителният директор на "Фронтекс" Фабрис Леджери.

Нараства обаче мигрантския поток по централния средиземноморски маршрут – през Италия. През март 9600 души са пристигнали на Апенините.