Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. трябва да планира отрано конкретните свои приоритети, сред които могат да бъдат развитието на регион „Дунав“, на малките и средните европейски градове, енергийната ефективност.

Тази позиция споделиха в разговор президентът Росен Плевнелиев и председателят на Комитета на регионите на ЕС Марку Маркула, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Маркула е на посещение в България за участие в ежегодния Webit.Festival, който ще бъде открит от президента Росен Плевнелиев на 19 април в „София Тех Парк“.

Плевнелиев и Марку Маркула обмениха мнения по инструментите за насърчаване на иновациите, технологиите и предприемачеството с фокус върху европейските градове и региони. Основен приоритет на Комитета на регионите на ЕС е устойчивото развитие за създаване на нови работни места, посочи Маркула, като запозна президента с последните инициативи на консултативния орган на Европейския съюз за насърчаване на сътрудничеството между младите хора от различните европейски региони и подобряването на техните предприемачески умения.

Сред инициативите на Комитета са създаването на „лагери за иновации“ в различни европейски региони, които да стимулират младите европейци да разработват съвместно иновативни идеи за правене на бизнес. Плевнелиев насърчи създаването на „лагер за иновации“ в България, като посочи, че той може да бъде разположен в някой от регионите на Северна България.

Европейските средства трябва да следват не избрани местни власти, а смислени проекти на европейските общини и региони. Това в голяма степен изисква и промяна в начина на мислене на регионално равнище и България отбелязва напредък в тази посока. Държавата трябва да бъде платформа за развитие както на бизнеса, така и на регионите, беше подчертано още по време на разговора.