Граждански иск от 400 000 лв. предявиха срещу акушерката Емилия Ковачева родителите на бебето, за чийто опит за убийство днес тя застана пред съда. Това стана възможно, след като от третия път Софийският градски съд успя да даде ход на делото.Процесът започна, въпреки настояванията на защитника ѝ Владислав Янев да бъде отложен, съобщава „Правен свят”.

Първото искане за отлагане беше заради отсъстващ съдебен заседател. Адвокат Янев се противопостави на становището на останалите участници в процеса той да бъде заменен от резервен.

След като съдът реши, че процесът ще продължи с резервен заседател, адвокат Янев поиска отвод на прокурора Николай Христов, когото от началото на разследването обвинява в предубеденост и едностранчивост при събирането на доказателствата. Съдът отхвърли и това искане, но последва ново - делото да се отложи, за да се запознаят Ковачева и Янев с всички доказателства по делото, а част от тях били на английски. Съдия Владимир Астарджиев вече два пъти отлага делото по тази причина и днес отхвърли искането на защитника като изтъкна, че адвокатът целенасочено протака процеса. 

"Правят се всякакви опити това дело да не почне", коментира прокурор Христов. "Не протакам нищо, просто искам законен процес", каза пък адвокат Янев.

Два часа след началото на съдебното заседание, беше даден ход по същество.

Тогава родителите на битото бебе Никол - Станислава и Румен Димитрови, предявиха гражданския си иск срещу акушерката и встъпиха в процеса като частни обвинители.

По настояване на Емилия Ковачева и на адвоката ѝ, беше прочетен целият обвинителен акт. А той разказва как точно преди година на днешния ден акушерката е малтретирала тогава четиридневната Никол и едва не я е убила. 

Родителите трябваше да чуят в подробности как детето им е било пребито, как е получило мозъчен кръвоизлив, било е душено, имало е оток и счупване на черепната кост. Според прокуратурата Ковачева е направила всичко възможно, за да убие бебето, като единствено последващата лекарска намеса е предотвратила смъртта му. Майката на Никол не издържа и се разплака, слушайки какво е било причинено на детето ѝ.

Съдът изслуша съдебнопсихиатрична експертиза на подсъдимата акушерка. Тя показала, че Ковачева е в депресия, страда от безсъние, безперспективност, тревожност. 

Самата Ковачева заяви, че не разбира в какво е обвинена и не чувства вина. А адвокатът ѝ каза, че цялото разследване срещу клиентката му е манипулативно, тенденциозно и изцяло незаконосъобразно.

За случилото в нощта на 17 срещу 18 април 2015 г. има записи от неонатологията на болница "Софиямед". На тях се вижда как акушерката малтретира новороденото момиченце. В последствие започна разследване и на други случаи, в които Ковачева е удряла поверени на грижите ѝ бебета.