Трафикантите на хора стават все по-изобретателни. Отскоро те предлагат на бежанците и експресна "услуга" - прехвърляне до Германия само за 24 часа. Малцина обаче могат да си я позволят, пише Дойче веле.

Откакто тъй нареченият "балкански маршрут" е затворен, за бежанците и мигрантите стана много по-трудно да продължат пътя си от Гърция към Северна и Западна Европа. 

Смята се, че повече от 50 хиляди души са заклещени в Гърция и напразно чакат границата с Македония да бъде отворена отново. Много от тях са загубили надежда, че това някога ще се случи, и търсят всякакви алтернативни варианти да продължат пътя си към Европа.

Тук на помощ идват каналджиите, които стават все по-изобретателни. Отскоро трафикантите предлагат нов тип "услуга", наречена ВИП-трансфер.

Мними туристи

По информация на вестник "Билд" тя предлага експресно прехвърляне до Германия - само за 24 часа. Пътуването е със самолет, а цената на цялата "услуга" е 3500 на човек. 

Един бежанец е съобщил на изданието, че трафикантите включвали бежанците, които могат да си платят за този луксозен трансфер, към туристически групи. Във всяка една група от 30 - 40 души имало по трима или четирима бежанци, е научил вестникът. Цената на "услугата" включвала също и изработването на фалшиви паспорти и издаването на виза.

Експертите са убедени, че със сигурност има бежанци или мигранти, които по този начин са успели да се доберат до Германия. Но никой не може да каже с точност какъв е техният брой, пише по темата списание "Фокус" на сайта си.

Други "продукти" на каналджиите

Предлагат се и други варианти за нелегално прехвърляне на хора в Европа. Един от тях е пътуване с ТИР до Италия - в тайници. Цената е 1700 евро на човек и включва прехвърляне с ферибот до италианско пристанище, а оттам с камион до северната граница на Италия. По-нататък бежанците трябва да преминат пеша през Алпите на път за Германия.

По-скъпата разновидност на този вариант представлява пътуване също с камион, което започва в Атина, преминава последователно през Албания и Италия, за да приключи чак в Германия. Цената на тази "услуга" е 3000 евро на човек, пишат няколко немскоезични издания.