Искаме автобусните превозвачи да останат с винетки, тъй като изпълняваме социална услуга. Другият вариант е да се намали цената на тол таксата на километър. Това коментира пред Economic.bg Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

„От 2018 г. няма как да се плащат такива тол такси“, категорична бе Топалова и даде за пример унгарския модел, където автобусите пътуват с винетки, а тол таксите важат единствено за тировете.

„Пътуваме 365 дни в годината. Трябва да ни плащат поне компенсации. Тепърва предстои да го обсъдим. Все пак има време до 2018 г., но всеки иска да си направи сметка и да прецени дали да продължи да инвестира или не“, подчерта Галя Топалова.

На този етап не е ясно дали протестът на автобусните превозвачи, насрочен за 26 април,  се отменя. Всичко зависи от последвалите разговори с Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

По-рано министърът на транспорта Ивайло Московски изрази мнение, че най-справедливият вариант е да се въведе тол системата като начин на таксуване заплащане и ползване на транспортната мрежа. „Железопътната инфраструктура, пристанищата, летищата, интермодалните терминали - навсякъде се събират такси, които са разходоориентирани. Единствената инфраструктура с неразходоориентирани пътни такси е пътната“, коментира той. Според него когато се плаща толкова, колкото се ползва, приходите ще са достатъчни.