Сътрудничеството в сферата на сигурността и енергетиката, транспортната и енергийна свързаност, парламентарното сътрудничество и търговско-икономическите връзки обсъдиха председателят на Народното събрание Цецка Цачева и президентът на Полша Анджей Дуда.

България и Полша са партньори в ЕС и НАТО, но преди всичко са свързани от общо минало, културни ценности и отлични приятелски отношения между двата народа, посочи на срещата председателят на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Цецка Цачева изрази увереност, че визитата на полския президент в България ще даде нов тласък на двустранните отношения и ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството в областите на енергетиката, земеделието и туризма. Тя отбеляза, че е необходимо още по-интензивно партньорство на най-високо парламентарно ниво и допълни, че може да се работи още по-активно за преките контакти между комисиите на двете законодателни институции.

Председателят на Народното събрание изрази благодарност за подкрепата на Полша за присъединяването на България към Шенген. Надяваме се страната ни да влезе в Шенген, защото България се държи като Шенгенска държава, подчерта Цецка Цачева. Убедена съм, че ако България и Румъния влязат в Шенген, външните граници на Европейския съюз ще бъдат още по-добре защитени, добави тя.

Изправени сме пред общи предизвикателства, затова трябва активно да работим заедно и да си помагаме взаимно, отбеляза на срещата президентът на Полша Анджей Дуда. Той добави, че най-важно в момента е успешното сътрудничество в сферата на сигурността и енергетиката, както и транспортната и енергийна свързаност на държавите от Централна и Югоизточна Европа. Изразена бе увереност, че Срещата на върха във Варшава ще допринесе за засилване на сигурността на държавите от Източния фланг и ще придаде допълнителна динамика на възходящото развитие и задълбочаване на съюзническите и партньорските отношения.

Миграционният поток като проблем за цяла Европа беше основна тема на разговора. За нас е важно да се създаде сигурност и охрана на външните граници на Европейския съюз, подчерта Цецка Цачева. Тя отбеляза, че България много отговорно изпълнява своите задължения по охраната на границите си. Не е по силите на нито една държава да се справи сама, затова трябва да има обща европейска политика по този въпрос, допълни още тя.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че търговският стокообмен е на добро ниво, но може да се работи още за привличане на полски инвестиции в България. Страната ни според Цецка Цачева е много привлекателна за туристите – не само с морските си и планински курорти, но и с целогодишните спа-центрове.

Дългите години затваряне е причината днес поляците да пътуват с голямо удоволствие, заяви Анджей Дуда. Той допълни, че очаква тази година ръст на полските туристи в България и обеща, че лично ще се ангажира с тази кауза.

Високо бяха оценени отдавна установените и плодотворни контакти между нашите страни в областта на културата и образованието. Доволни сме от постигнатото качество на образованието и броя на учениците по български език в Полша и полски език в България, подчерта на срещата председателят на Народното събрание.

Цецка Цачева запозна госта със законодателните приоритети в сферата на социалната политика, образованието, борбата с корупцията, съдебната реформа. Обсъдени бяха демографските проблеми в двете страни, както и реформите в образователната система.