Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) възстанови състезателните права на българската състезателка Габриела Петрова, която беше уличена в употреба на вече забранения препарат мелдониум през март.

Заради положинелната проба, правата й бяха временно спрени. Но решение на Световната антидопингова агенция (УАДА) постанови, че определен брой спортисти не подлежат на санкция при определени обстоятелства. Пробата трябва да е била взета преди 1-и март. Това е станало на 6 февруари в 7.30 часа сутринта в дома си. Резултатът и е бил съобщен на 4 март.

Миналата седмица УАДА обяви, че съдържание на "мелдониум" от под 1 микрограм на милилитър в допинг-пробите на спортисти, направени до 1 март тази година, са в рамките на допустимото и няма да бъдат считани за нарушение на правилата. Точно такъв е и случаят с родената в Хасково скачачка.

Така тя ще може да се завърне на пистата за троен скок. Решението на ИААФ е съобщено днес на самата състезателка, която беше избрана и за Спортист на 2015-а година в България.

Ето и информацията, която публикуваха от клуба на атлетката Локомотив:

С официално писмо на IAAF от 18. 04. 2016 се отменя забраната за участие в състезания на състезателката на СКЛА Локомотив Пловдив Габриела Петрова. 

Правата на Петрова бяха временно спрени в началото на този месец заради съмнения, че е употребявала препарат съдържащ в себе си забранена съставка.  

След съобщение на Световната анти - допинговата агенция за изследвания свързани с веществото мелдоний, IAAF реагира с отмяна на временното спиране на правата на атлетката, но разследването все още продължава. СКЛА Локомотив Пловдив и екипът на Габриела Петрова държат да се отблежи, че въпреки отмяната на забраната, все още не разполагаме с официалните резултати на състезателката.

Въпреки всичко сме щастливи да обявим, че все по-уверено вървим към окончателното разрешаване на случая и към доказването на всички твърдения на Петрова и нейния екип.