Чужденец лежи безпомощен 12 часа в центъра на София. Отказана ли му е спешна медицинска помощ? Този въпрос отправиха от Нова телевизия, след като в мрежата се появиха снимки на припаднал мъж на столична улица. Какво се е случило?

„На ул. „Ангел Кънчев” видях суматоха около припаднал човек на улицата и около 19:30 ч. се обадих на телефон 112. Хората ми обясниха, че е така от 12:30 ч. на обяд”, обясни в студиото на „Здравей, България” Калина Димова, която става неволен очевидец на случая.

Разказва, че когато се обадила на „Спешна помощ” й казали, че линейка няма да отиде на адреса, защото познават добре човека и той бил наркоман.

„Ние го преместихме от улицата, защото щеше да падне на платното за движение, в близкия парк. По едно време са разбуди и успях да му взема името, рождената дата, както и името на брат му. Оказа се, че е чужденец от Великобритания. От време на време халюционираше. Редувахме се пет-шест човека да звъним през половин час на телефон 112. В 23:30 ч. го качиха в линейката. Предполагаме, че се го откарали във ВМА”, разказа още Калина Димова.

„Първото повикване е по време на дежурството на 7-и срещу 8-и април около 19:20 ч. като човек неизвестен с травма на ръката. Действието се развива в ж.к. „Лагера” на ул. „Мокренски проход”. Колегата, която е отишла при него го е заварила в съзнание, с травма на ръката, но се касае за стара травма. Транспортиран е до „Пирогов” и лекарката съобщава на оперативния работник там, защото е чужденец. После постъпва второ обаждане – в 23:05 ч. същата колежка д-р Едева попада на него заедно с полицаите на шесто районно. Колежката отново го връща в „Пирогов”. Ако е пуснат оттам, значи той няма нужда от спешна лекарска помощ. Ако той сам си е тръгнал, огтоворността вече е негова”, обясни случая Мариана Малинова, началник отдел „Медицински дейности” в ЦСМП – София.

По думите й „Спешна помощ” по никакъв начин не може да нареди на някоя болница да приеме човек.

Същият човек е приет по-късно в Александровска болница. От телефон 112 са разговаряли и с външно министерство, защото се касае за чужд гражданин.

„На 8 април при него отидоха два екипа. Но ако човек не желае да бъде преглеждан, не можем да направим нищо. Един от моите екипи го намери с огромна бутилка бира”, коментира д-р Драгослава Балова от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

„Този човек е транспортиран от ВМА, където е прегледан от токсиколог и психиатър и нес е нуждае от спешна медицинска помощ”, добави Мариана Малинова, началник отдел „Медицински дейности” в ЦСМП – София.

По думите на Калина, след поредното позвъняване във ВМА, оттам й отговорили, че мъжът не е приет на лечение и се е прибрал при близките си.