Имаме сравнително висока безработица, около 10 %, имаме и около 180 хил. отчаяни безработни, които никъде не се регистрират. Специалисти няма в групата на отчаяните безработни, но това не означава, че е безнадеждно положението, обяви по БНТ бившият социален министър Иван Нейков.

„Бизнесът не си измисля изискванията, той има нужда от тях. Колегите свикнаха да обучават хората, които наемат, стига на хората да им се работи", посочи Светлозар Петров, управител на фирма за търсене на работа. „Ние живеем в Европа, която е едно доста скъпо място. Всичките неща, които си позволяваме, са скъпи - и здравна система, и социално осигуряване. И начинът да продължим нататък да го правим и да става още по-хубаво място е да имаме труд с висока добавена стойност, което означава квалифицирани хора", добави пак по БНТ Петров.

"Ние нямаме механизъм, чрез който човекът да види инвестицията върху себе си. Държавата работи само с един инструмент върху доходите и това е минималната работна заплата. Работодателят мисли така: той иска сам да квалифицира работниците си. Да, но вместо да харчи пари за него, ще го вземе наготово и с опит", каза Нейков.

Междувременно оказва нова публикация на Евростат констатира, че България е страната от ЕС, в която делът на хората, живеещи в тежки материали лишения, е най-голям. Този път към държавите, в които мизерията е по-разпространена, освен страни от бившия соцлагер влиза и Гърция.

В „тежко материално положение" според Евростат" са хората, които нямат достатъчно пари да си плащат сметките за бита, икономисват т отопление, не могат да си позволят никакви непредвидени разходи, нямат кола, цветен телевизор и телефон и месото и рибата рядко присъстват на трапезата им.

България не само води класацията с най-висок дял на бедстващите, но и е след малкото членки на ЕС, където положението се е влошило. През 2014 г. в тежка бедност са живели 33,1% от населението, а през 2015 г. - вече 34,2 на сто.

Средният показател за ЕС е 8,2%. В Румъния зле живеят 24,6 на сто, в Гърция 22,2%, в Унгария - 19,4%, в Латвия 16,4%.

Най-малко мизерстващи има в Швеция - само 0,7% от населението.