Китайски специалисти създадоха робот, който трудно може да се различи от жив човек. На външен вид Jia Jia прилича удивително на жена.

Човекоподобният робот е дело на инженери от Научно-техническия университет на Китай в град Хефей. Jia Jia дебютира пред публика в петък тази седмица, а снимките на робота грабнаха вниманието на интернет аудиторията по цял свят.

Jia Jia е интерактивен робот, който разговоря и се движи, жестикулира и прави мимики. Разработката на поредното технологично чудо е отнела три години, предаде агенция Синхуа.

Новият робот се различава от предишните модели по това, че може да движи естествено очите си, а речта му е синхронизирана с движението на устните.

Все още Jia Jia не умее да плаче или да се смее, но китайските инженери работят и в това направление. Освен това те са амбицирани да научат робота да разпознава изражението на лицата, което ще му позволи да общува по-задълбочено с хората.

Китайските изследователи наричат своята разработка безценна, но засега не са обявили планове за серийно производство на робота. Jia Jia ще участва на изложението China International Technology Fair 2016 в Шанхай по-късно този месец.