Руски инспектори ще направят наблюдателни полети над териториите на САЩ и България, които са в рамките на договора за открито небе.

Групата инспектори ще лети със самолет за наблюдение Ту-154М Лк-1. Над територията на САЩ полетите са планирани от 18 до 23 април от летище Тревис (Калифорния) с максимална далечина на полета 4250 километра, става ясно от съобщение на руския център за намаляване на ядрената заплаха. Над територията на България пък те ще бъдат от днес до 21 април.  

Руският самолет ще изпълнява полет по предварително договорен маршрут. На борда на руския самолет ще има и специалисти от двете държави, които ще контролират апаратурата за наблюдение и спазването на нормите, предвидени в договора.

За 2016 година това е десетият полет на Русия над териториите на държавите участнички в договора.

Руските инспектори ще посетят учебни райони и полигони, ще им бъдат изнесени брифинги за военната дейност в съответната зона, ще им предоставят също данни за намиращите се в района формирования и поделения от българските въоръжени сили, ще имат възможност и да присъстват на войскови маневри, планирани от България през периода 19-21 април.