Има едно негласно споразумение, на което всеки се съгласява, когато се вписва във Facebook: той ще използва безплатно социалната мрежа, в която са регистрирани почти всички около него. Това може да бъде информативно и забавно. Но сайтът ще следи активността му и съдържанието, което публикува, за да помага на рекламодателите.

Това припомня Джули Борт в американския сайт Business Insider. Тя коментира механизма, по който работи таргетирата реклама в социалната мрежа. С помощта на този механизъм виждаме реклами в сайта, избрани според възрастта ни, пола, местоживеенето и фен страниците, които сме харесали. Понякога тази реклама е дразнеща. Например, когато ни предлага оферти за посещение на фитнес, а не се интересуваме от този вид спорт. Или пък когато показва бебешки продукти, а нямаме деца.

"Може да отхвърлите реклами във Facebook, без да отхвърляте самия Facebook", продължава авторката. Тя посочва начин всеки потребител да контролира рекламите, които вижда. 

Facebook ни показва реклами според това, което той си мисли, че знае за нас и мисли, че харесваме. Сайтът има два начина да разбира това: 

1. Чрез информацията, която му даваме директно за името си, възрастта, брачния си статут, наличието или липсата на деца, местожителството, работата, образователните институции, които сме посещавали и т.н.

2. Чрез страниците и личностите, с които сме ангажирани във Facebook, и след като излезем от Facebook. Това включва неща, които сме харесали в социалната мрежа и сайтове, които сме посещавали в интернет, без да сме в мрежата. Много от сайтовете използват бисквитки (cookies), за да следят интернет активността ни и да събират информация за нас. 

Лесно е да видим нещата, които директно сме споделили във Facebook на профилната си страница. Както и интересите на приятелите ни в техните профили. Но ако искаме да видим какви са личните ни предпочитания според Facebook и да ги променим, така че да не ни се появява реклама на определени теми, може да го направим, като намерим страницата за "рекламни предпочитания" на потребителите Ad Preferences.

Най-лесният начин тя да се открие е като се кликне върху "x"-а над всяка реклама вдясно от новинарския поток във Facebook. Там ще се появи опция "Защо виждам това?" ("Why am I seeing this?"). Кликнете върху нея. Ще намерите линк към страницата Ad Preferences. Кликнете на Manage Your Ad Preferences, където може да се редактират "рекламните предпочитания". Ще видите списък с категории и страници, които сте харесали. Той определя рекламите, които виждате.