Размерът на средствата за подпомагане на българските неделни училища в чужбина през последните три години е 19 263 657 лева.

Активната политика на Министерството на образованието и науката към съхраняване на българския език и на националната идентичност у сънародниците ни в чужбина, както и за постигане на проходимост и адаптивност на образоването на българите, завръщащи се в родината, се реализира чрез Национална програма „Роден език и култура зад граница“ и с Постановление на Министерския съвет от декември 2011 година за българските неделни училища в чужбина.

Това заяви в експозето си вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на въпрос от народния представител Петър Славов от Парламентарната група на Реформаторския блок относно мерки за подпомагане и финансиране на българските училища в чужбина, съобщиха от МОН.

Финансират се всички училища, които са включени в Списъка на българските неделни училища в чужбина и за чиято дейност бенефициентите са представили в МОН в определения срок всички необходими документи съгласно изискванията на Националната програма „Роден език и култура зад граница“ и на Постановление на Министерския съвет № 334 от месец декември 2011 г. за българските неделни училища в чужбина. Тя добави, че към настоящия момент функционират 2 български държавни училища в чужбина – Българско средно общообразователно училище „Д-р Петър Берон“ – гр. Прага, Чешка република, и Българско средно общообразователно училище „Христо Ботев“ – гр. Братислава, Словашка република, които се финансират от МОН, като училището в Братислава се финансира и от словашката държава.

След влизане в сила на Закона за предучилищното и училищното образование предвижданите основни дейности от страна на МОН за дейността на българските неделни училища в чужбина ще бъдат свързани с: утвърждаване на учебни програми, адаптирани съобразно спецификата на обучението в чужбина и необходимостта от качествено обучение по родния език; утвърждаване на учебни помагала, съобразно създадените учебни програми; определяне на условията и реда за осигуряване на средствата за подпомагане на обучението по български език и литература, история на България и география на България зад граница в акт на Министерския съвет.

В заключение министърът подчерта, че МОН подкрепя дейностите, които други институции и организации провеждат за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура на сънародниците ни зад граница.