Чехия отхвърля квотното разпределение на мигранти, защото тази система не работи. Това заяви чешкият министър на външните работи Любомир Заоралек на конференция в Братислава.

„Има проблем и не можем да съгласуваме квотите. Убедени сме, че това предложение не може да функционира“, категоричен е ръководителят на чешката дипломация. Той също така отбеляза, че гражданите не разбират, защо е необходима тази система, след като мигрантите не желаят да останат на територията на Чехия.

Заоралек заяви, че Чехия е готова да помогне за справяне с мигрантската криза въз основа на принципа на доброволността, но не може да се съгласи в страната да дойдат без всякакъв контрол хиляди мигранти. Той акцентира и върху факта, че страните с голям опит с интеграцията на мигрантите не могат да се справят с нея.

Любомир Заоралек също така е против парите от европейските фондове да бъдат използвани за справянето с мигрантската вълна.

Той отхвърли критиките, че Чехия не иска да бъде солидарна с останалите държави-члетнки на ЕС при разрешаването на мигрантската криза. Заоралек припомни, че страните от Вишеградската група, към които спадат още Унгария, Словакия и Полша, са подготвени да окажат помощ и това се вижда от на примера на Западните Балкани и по специално Македония.