Построеният с пари по САПАРД пазар на производителя в Кърджали не е просто тържище, а лицензирана стокова борса. Тук земеделците продават каквото са произвели. Вместо картофи, обаче, те са изложили цитруси и други екзотични плодове и зеленчуци, използвайки марката – собствено производство. За всички е ясно, че това е измама с цел спестяване на данъци.Бананите и портокалите по пазарите у нас масово се продават с етикет „родно производство”.

При проверка на инспектори от агенцията по храните продавачи бягат, други се възмущават, че не се тръгва „по стълбата нагоре”. Останат само тези, които имат регистрация като земеделски производители. Едни признават, че имат и вносна стока, други твърдят, че още продават миналогодишна.

Продукцията на масите се проверява по документи. „Има анкетни карти, правим проверка на анкетните карти, знаем площите, които са засети и от там правим евентуално какви количества могат да бъдат произведени от декар”, обясни директорът на БАБХ-Кърджали Георги Грозев.

От началото на годината и агенцията по храните, и данъчните нееднократно са проверявали всички тържища в региона. При повторна санкция следва ревизия на продавача и в качеството му на физическо лице, посочват от НАП.

Проверките продължават и през следващата седмица. Не е ясно колко е изгубил бюджетът от всеки един неиздаден фискален бон от търговец на пазара няма. Тъй като проблемът не е локален, а масов в страната, простите сметки показват, че става въпрос за милиони.