Документите излизащи от финансовото разследване "Панамагейт" ще осветлят приватизацията по време на прехода. Като икономист тази част ми е най-интересна от "Панамагейт"  – какво ще разберем за сравнително лошия преход в България, основно около приватизацията и смятам, че това ще излезе във файловете.Това каза в неделя пред БНР бившият финансов министър от първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков.

"Документите, които започват да излизат покрай "Панамагейт“, биха могли и в България, и въобще в страните на прехода, да ни покажат историята, в която ние се съмняваме, но ямаме достатъчно документация, а именно - как е станала приватизацията, на какви цени реално е станала. Всички смятаме, че тези цена са доста по-ниски, отколкото струват активите и излиза въпросът - къде са другите пари… А другите пари вероятно са точно в този тип офшорни сметки, платени на политици от крайните победители в тези приватизационни процеси”, каза Дянков.

Той сравни с офшорките т.нар. "задгранични дружества" от преди прехода и от неговото начало.

"Първо, защото много малко хора са знаели за съществуването и въобще детайлите за тези задгранични търговски дружества, и в самото начало на прехода ни от комунизма, всъщност тези пари са били по сметки, точно като офшорни сметки един вид, извън България. Хората, които са знаели за съществуването им, понеже са били доста малко, са имали единствени достъп до тях и просто тези пари са останали в чужбина за собствено използване, както, според мен, и голяма част от офшорните сметки на политици, които в момента по целия свят започват да излизат една след друга”, заяви бившият финансов министър.