Oбщините, които разпродават такива имоти срещу символичната цена от 1 евро, се множат като гъби след дъжд в Италия. Целта е една - обезлюдяването в провинциалните райони да спре и полуразрушени постройки да бъдат ремонтирани.

Реконструкция с цел заселване на красиви селца в Тоскана, Сицилия и Лигурия е новата формула, по която кметовете на няколко общини в Италия се опитват да привличат нови жители. Единственото условие е онзи италианец или чужденец, който купи къща на символичната цена от 1 евро, да я ремонтира на свои разноски. Разбира се, става въпрос за къщи в села в опустели райони, където няма работа, следователно - и поминък. Стойността на сделката само на пръв поглед е символична, защото купувачът трябва да поеме и ред други разходи, така че къщата може да излезе 5-10 хил. евро начална цена, но за онзи, който може да си позволи да я реконструира, тя може да стане нов дом сред красив тоскански или сицилиански пейзаж.
В много случаи е необходимо изграждането на баня, защото става въпрос за къщи, строени след Втората световна война. Така е в село Ганджи, провинция Палермо, което беше обявено за най-красивото борго (средновековно селце) на 2014 година.

Как може да се купи къща за 1 евро?

Задължителното условие е да се ангажирате да я реконструирате. Освен това поемате всички разходи по покупко-продажбата, включително тези за нотариуса и вписването в разните регистри, които в Италия никак не са евтини. Друго условие е до една година от придобиването да представите план за реконструиране. До два месеца след издаването на разрешение за строителни работи трябва да започнете ремонта.

Ето къде са селцата с къщи по 1 евро:

Лече ней Марси е в област Абруцо и има 1700 жители. Ганджи, Сицилия

Това е село с близо 7 хиляди жители близо до Палермо. Целта на инициативата в този случай е да живнат къщите най-вече в историческия център. Ако искате да купите жилищен имот в него, трябва да подпишете няколко документа във връзка с обновяването на къщата, което се ангажирате да направите, а също и да подпишете полица за 5 хил. евро в полза на общината, като гаранция за ангажимента си.

Карега Лигуре, Лигурия

Това е селце до град Алесандрия, област Лигурия. Желанието на общината е да се оживи отново селото, което в момента наброява 83-ма жители. Повечето от предишните обитатели са емигрирали в Америка още в края на XIX век, изоставяйки жилищата си, които се рушат с течение на времето. Общината се ангажира да действа като посредник между кандидат-купувача и собственика или наследниците му, които искат да се освободят от имота. Цената няма да бъде 1 евро, ще я определят собствениците в чужбина, но във всички случаи ще бъде доста ниска.

Регалбуто, Сицилия

Това е сицилианска община до град Енна. И нейната управа е решила да се освободи от полуразрушени постройки в историческия център и периферията само и само да бъдат реконструирани. В този случай е възможно ремонтът да бъде финансиран дори с европейски фондове.

Монтиери е село в Тоскана с 1300 жители.

Това е средновековно селце в зоната на Марема с 1300 жители, или 11 души на квадратен километър. Има поне 30-ина изоставени и рушащи се къщи. Общината служи като посредник между собственика и купувача - и тук цената от 1 евро е на теория. Действителната може би ще е малко по-висока, но във всички случаи символична. Целта е да се реконструират напълно запуснатите къщи с проблеми в покривите и канализацията.

Повечето собственици на тези къщи в действителност са ги наследили от дедите си, живеят далече и не се интересуват да инвестират в реконструкцията им. Неотдавна за тези къщи се появиха няколко кандидати от чужбина. Последният беше кооператив от художници от Германия, който поиска да направи свое ателие. Разбира се, и тук цената от 1 евро е само символична, защото трябва да се поемат и други разноски, но в крайна сметка може да се сдобиете с къща от 100 кв. м срещу 5 хил. евро в Тоскана, което никак не е лошо като идея.

Сицилианското село Регалбуто се намира близо до град Енна.
Лече ней Марси, Абруцо

Това е селце с 1700 жители до град Акуила - и тук разпродават къщи в замяна на реконструиране. За мнозина животът сред природата, сред побелели от сняг хълмове и чист въздух, е мечта. Ако именно това е желанието ви, то тогава то може да се реализира срещу съвсем малко пари в това селце, където на всеки квадратен километър се падат по 26 жители.