Facebook тихомълком е започнал тестове на нещо, което може да се определи като най-голямата промяна на потока от новини в социалната мрежа от създаването ѝ. Новината, за която ни съобщава онлайн изданието Mashable, е, че Facebook вече изпробва тематично разделяне на публикациите, които виждаме.

По образец на сайтовете и приложенията, специализирани в това да доставят новини, социалната мрежа изглежда, че се готви да въведе сортиране на публикациите от страниците, които сме харесали. Въпросното сортиране ще е въз основа на това дали дадена публикация е в областта на вътрешните, международните, спортните и т.н. новини.

За подготвяната промяна свидетелстват и снимки на мобилното приложение на Facebook, направени от хора, които вече са получили възможност да изпробват новата функционалност.

Разбира се, добре познатият ни "News Feed" или "Новини" поне на снимките продължава да присъства. Не е ясно обаче дали, когато нововъдението стане достъпно за всички, той ще запази старата си функционалност (а именно - да показва всички публикации на едно място) или пък ще започне да показва единствено публикации от нашите приятели в мрежата.

Последното е напълно възможно да се случи в контекста на това, че Facebook отчита спад на публикуването на "авторско", "човешко" съдържание в мрежата и напоследък се стреми отново да го постави на пиедестал.

Естествено, подготвянето на такова нововъденение е и отговорът на Facebook относно нарастващата популярност на платформите Twitter и Google News, от които интернет потребителите се информират все по-често.