Устройствата може да са четат мислите на хората
Д-р Лейр открил на ръката си белег, че е бил на гости на друг разум

Следят ли ни наистина извънземните и как? От години уфолози и почитатели на мистерии са в спор с представителите на здравия разум, твърдящи, че подобни неща са единствено рожба на фантазиите на нестабилни люде.

Има обаче един човек, който със сигурност не е от невярващите, тъй като лично е извадил поне 10 извънземни чипа от телата на свои пациенти. Това е доктор д-р Роджър Лейр, хирург от Калифорния, който се е специализирал в този вид микрохирургия, след като сам е бил обект на посещение от космоса.

Историята датира от 1973 година, до която Лейк е бил просто един добър хирург със собствена клиентела, по която нямало нищо извънземно. Един ден лекарят, който бил и любител пилот, карал своя малък самолет, когато двигателят му в един момент изключил. В този момент самият Лейк, уплашен, че ще се разбие в земята,

внезапно изгубва съзнание и попада в тунел

озарен от ярки светлини. Точно така мнозина хора, излезли от кома, описват срещата си с "другия свят", след като са се завърнали, кажи-речи, от него. При Лейр обаче нещата протичат по по-различен начин. Не след дълго той идва в съзнание, а отрязъкът от време, в който двигателят е отказал, а той е бил в друго измерение, сякаш не съществува. Той успешно приземява самолета си и едва след няколко дни, прибирайки се у дома, вижда странно петънце на дясната си ръка. При по-задълбочено взиране открива три точици, симетрично разположени близо до средния пръст на ръката му. На тъмно той установява, че от тях струи зелена светлина. Тъй като не е ставал свидетел на нещо подобно в медицинската си практика, Роджър Лейр решава да се посъветва с уфолози, които са специалисти по всички подобни странни явления, за които здравият разум няма обяснение. Те предположили, че в крайна сметка по време на изгубването на съзнание,

лекарят просто е бил подвластен

на извънземен разум. Именно негови представители са имплантирали в ръката му странния предмет, излъчващ светлина.
Отначало изплашен, Лейр решава да провери има ли подобни случаи и с други хора. Той започва да рови в медийни публикации и открива, че не са малко и другите хора, които са преживели подобни събития. Сред тях са Патрисия Демли и Пет Паринело, които твърдят, че са били отвлечени от извънземни. При случайни рентгенови снимки и двамата откриват странни премети в телата си.

Доктор Лейр решава да оперира. Убеден е, че само това е начинът загадката да бъде разкрита. Той лично изважда необичайните предмети от крака на Патрисия и от ръката на Пет. Пациентите му никога не са се познавали, но предметите с формата на семки от пъпеш в телата им били абсолютно еднакви. И двете устройства били покрити с мембрана и издавали лека фосфорна светлина. При това отвличанията при всеки от тях става по-различно време. Патрисия е споходена от пришълци още през далечната 1969 година. Пет има подобно посещение 15 години по-късно.

Година по-късно, през 1996-та, лекарят се натъква на нови два случая. Този път пациентите се казват Дорис и Ени. И двамата

са открили в краката си сферични предмети

макар и по-различни от тези на Патрисия и Пет. Уникалното според хирурга е, че телата на хората така и не са отхвърлили чуждите импланти - нямало дори симптоми за възпаление, което би било нормално.

Така постепенно "извънземната" хирургия се превръща в призвание за доктор Лейр. С течение на годините той открива около 10 подобни чипа -един от тях успява да извади дори от челюст на свой пациент. След откриването им, находките са обстойно изследвани от учени, които посочват, че те се състоят от 11 различни метала. Част от съставките на тази сплав се състоят от напълно непознати на човечеството материали. По своя състав те били по-близки до метеоритите, отколкото до традиционните сплави, които познаваме днес. В сферичните импланти на Дорис и Ени пък били открити кристали. Самият Лейр смята, че тези импланти по никакъв начин не застрашават живота на хората, на които са били поставени. Голямата загадка обаче е за какво служат тези произведения на извънземния разум. С годините специалистите, които се занимават с подобни случаи, са стигнали до няколко идеи. Според една от тях чиповете са мултифункционални, тоест имат едновременно няколко предназначения.

Едно от тях е да следят движението на хората и да четат мислите им, като по този начин опитват да разрешат загадката на земния разум. Други смятат, че това е нещо подобно на твърде напреднала технология за мобилни телефони - тоест чиповете са комуникационни канали и

чрез тях човекът на Земята получава заповеди

и команди от извънземния разум. Аргументи срещу това са фактите, че повечето от хората, носещи подобни чипове, не смятат, че са били командвани дистанционно и твърдят, че са вземали решенията си самостоятелно и не по принуда. Разбира се, това може да бъде просто една обикновена хипноза от страна на другопланетяните, караща те да мислиш, че вземаш решения с трезв и здрав разсъдък. Третото предположение за функцията на чиповете е свързано с това, че те имат за цел да заместят определени функции в човешкия организъм и като цяло да се грижат за доброто му състояние. Разбира се, има и такива, които смятат, че хората с чипове са "петата колона" на пришълците, която ще ги посрещне и ще се съюзи с тях в мига, когато най-сетне решат официално да ни се представят и да населят или унищожат планетата ни.