Аз съм отправил ясно послание към президента на Македония Георге Иванов на протегната ръка за помощ. България е голям приятел. Това заяви в Братислава президентът Росен Плевнелиев.

Той подчерта, че за страната ни е от стратегическо значение укрепването на стабилността в региона на Балканите и в частност в Република Македония.

„България не само като държава съсед и приятел, но и България в качеството си на председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ може и иска да направи повече за решаването на проблема“, заяви президентът Плевнелиев.

„Аз съм отправил ясно послание към президента на Македония Георге Иванов на протегната ръка за помощ. Казали сме, че помощта и решението в Македония може да дойде тогава, когато се случат няколко много важни послания и действия“, каза държавният глава

„Нашият съвет към президента на Македония беше да събере колкото е възможно по-бързо всички политически сили в страната и да излязат заедно с призив за отказ от насилие, да покажат, че единствено възможното решение е мирното решение“, добави Плевнелиев.

Плевнелиев съобщи, че е предал на Иванов по време на телефонния си разговор опита си от 2013 г., когато в България е имала тежка политическа криза и граждански протести и му се е наложило да състави служебно правителство. Той заяви, че е казал на македонския си колега, че обявената от него амнистия може да доведе до проблеми, защото хората очакват справедливост и борба с корупцията на най-високо ниво. Плевнелиев е заявил на Иванов, че трябва да се спазва Конституцията и върховенството на закона.