Американското министерство на отбраната е построило в Грузия лаборатория за биологично оръжие, алармира руското Министерство на външните работи.

Лабораторията се намира в село Алексеевка край столицата Тбилиси. За параван бе заявено, че обектът се предава на Грузия, а сформираното там медицинско изследователско подразделение на сухопътните войски на САЩ се явявало един вид "арендатор".

Военно-биологичната инфраструктура на САЩ се разширява и опасната микробиологична дейност на Пентагона предизвиква особена загриженост на международната общност, коментира министерството. Там обърнаха внимание върху „непрекъснатото разширяване на военно-биологичната инфраструктура на Министерството на отбраната на САЩ в чужбина“. „Съответните обекти де появиха в много държави, през последните години те се създават все по-близко до руските граници, посочва се в коментара. За "хуманитарната насоченост“ в дейността на такива микробиолози лекари в пагони, които работят върху причинители на особено опасни инфекции, едва ли може да се говори, а за реалното съдържание на тяхната дейност може само да се досещаме, защото тя е напълно засекретена“.

Руското ведомство припомня също за дългогодишното използване на живи образци от сибирска язва от страна на Пентагона. "...използването бе осъществено 195 пъти в 12 държави. В резултат не само нищо неподозиращи граждани на САЩ, но и населението на други страни се оказали застрашени от опасността за смъртоносно заразяване“, изтъква се още в коментара.