Половин година, след като промените в Закона за семейните помощи, които касаят помощите за децата с увреждания, бяха внесени в Народното събрание от депутата от БСП Драгомир Стойнев бяха разгледани и приети от народните представители на първо четене. Според промените месечната добавка за отглеждане на дете с увреждане да стане 70 на сто от размера на минималната работна заплата. Обезщетението за семейство с дете с увреждане ще стане 294 лева на месец. Помощта се получава от 22 000 семейства, което означава допълнителни 14 милиона лева от бюджета.

По време на дебата в подкрепа на законопроекта се обявиха от ДПС, Патриотичния фронт и АВБ.

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров заяви, че партийната им група ще подкрепи предложението, за да покажат отношението си към тези хора, който не представляват интерес за политиците, защото поради липсата на инфраструктура живеят затворен живот и дори не могат да отидат да гласуват.  

Светлана Ангелова от ГЕРБ коментира пък коментира, че пък коментира, че обвързването на социалните плащания с минималната работна заплата трябва да бъде решен по друг начин, защото тя е икономически измерител, а не социален. ”През 2011 година първият кабинет Борисов реши помощите да бъдат отвързани от минималната работна заплата, затова няма как да приемем този подход”, заяви тя, а голяма част от депутати от ГЕРБ не участваха в гласуването.

Хасан Адемов от ДПС заяви, че семействата на деца с увреждания заслужават да получат подкрепа, но между първо и второ четене трябва да бъде преодолян проблема със Закона за публичните финанси, защото според него не може в средата на годината да се добавят нови плащания. ”Законопроектът обаче е внесен по време на бюджетна процедура”, отбеляза той и добави, че не е сигурен дали социалните плащания трябва да бъдат обвързвани с минималната заплата и дали тя ще бъде увеличавана в следващите години. Наскоро финансовият министър Владислав Горанов каза, че според бюджетната прогноза за следващите три години, тя ще скочи на 470 лева догодина, но в следващите години тя няма да се увеличава”, каза той. 

Мариана Тодорова от АБВ също обяви, че законопроектът ще бъде подкрепен от групата им. ”Считаме, че трябва да покажем този жест и ние сме мислили по закон в тази посока, но не сме го внесли, защото трябва да се помисли за инвалидизацията, защото има много злоупотреби”, каза тя. От думите и стана ясно, че партията е изчаквала да се реализира реформата на социалният министър Ивайло Калфин за изчисляването на инвалидизацията. ”Споделяме философията, но между двете четения ще помислим дали връзването с минималната заплащане е най-добрият механизъм и дали това няма да доведе до замразяване на минималната работна заплата”, каза тя.