Целенасоченото заснемане на клипове по залавяне на бежанци може да бъде наречено сценарий, за да се провокират нашите усилия и да се покажат някои пропуски. Казвам може, но ние се опитваме да приложим всички мерки по защита на сигурността. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в кулоарите на парламента.

Запитана кой има интерес, тя отвърна: "Кой ли не. Който не е поискал да има стабилно правителство, не е поискал да има това правителство." Но заиграването с този аспект на националната сигурност е доста опасен и трябва да съобразяваме и тези елементи, предупреди Бъчварова.

Това е провокация към нас и ни дава основание да доразработваме мерките ни, обясни министърът.

Има значително снижаване на миграционния натиск към България - между 30 и 36% е намалял в сравнение със същия период за миналата година, отчете още вътрешният министър.

Трябва да внимаваме с по-малките групи, които се опитват да преминат през граница, подпомогнати от трафиканти и това е голямото предизвикателство, защото дължината на границата е голяма и не съответства на броя на хората, с които разполагаме, обясни Бъчварова. Но реорганизираме патрулите и техните маршрути, затова сме се обърнали към военните. Не можем да вземем всички възможни мерки към този момент, защото това означава голям разход на средства, ако това не се налага, допълни тя.

Малко са местата по границата, които нямат покритие на джиесем мрежа, за да могат хората да се обаждат, ако видят мигранти, обясни Бъчварова.

Факт е, че във всички държави около нас текат процеси на дестабилизиране, те са пред избори - Сърбия, Македония, Румъния, Гърция има проблеми с протестите, Турция има вътрешни проблеми, каза още Бъчварова. "Това, че в България политическата стабилност е най-видима и забележима не означава, че не може да бъде атакувана", допълни тя. Запитана дали при толкова протести у нас наистина смята, че има стабилност, министърът отвърна: Толкова, колкото трябва да кажете, мисля, че това е естествена форма за изразяване на гражданска позиция.

Няма чадър над нито едно разследване -политически, личен или какъвто и да било. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова в кулоарите на парламента по повод предстоящите акции срещу корупцията, за които предупреди премиерът Борисов.

Всеки сигнал се проверява и по всяко едно установено нарушение се предприемат съответните действия, гарантира Бъчварова.

В тези акции ще има участие и на МВР и на ДАНС, под надзора на прокуратурата.