Оскъпяването на бързите заеми отново стига до фрапиращите 400%. Оказва се, че компаниите от бранша масово надскачат наложения със закон таван за до 50% лихва, като прилагат различни трикове и дори напълно незаконни такси. Това твърди Комисията за защита на потребителите (КЗП), която е засипана с оплаквания от клиенти. 

Законът, който уж трябваше да ограничи цената на бързите заеми до разумни размери, очевидно не работи, смята председателят на КЗП Димитър Маргаритов, цитиран от "Сега".

Едно от грубите нарушения, на които се е натъкнала комисията, е налагането на такси, свързани с усвояването и управлението на кредита. Такава е например таксата "писмо", която някои фирми начисляват, ако клиентът се забави с вноската и му пратят напомняне да се издължи.

Друг трик на компаниите е да поискат предсрочно връщане на заема, ако клиентът има забавени плащания по други договори - например към мобилни оператори. Най-лошото е, че някои компании, като обявят кредита за предсрочно изискуем, искат потребителят да плати лихвите не към момента, а за целия срок.

Друга хитрина на "магазините" за лесни кредити е, когато падежът на заема се случи в неработен или празничен ден, да броят за дата на падежа последния работен ден преди почивния. А това е нарушение на Закона за задълженията и договорите, според който винаги задължението възниква в деня след, а не преди почивката.

Друга хватка за оскъпяване на заема е т.нар. такса "поръчител", посочва кредитният експерт Тихомир Тошев. Таксата се начислява, ако потребителят не успее да осигури поръчител по кредита си, а това често се случва, защото фирмите изискват гарантът да работи на трудов договор и да взима поне 1500 лева заплата.

Когато клиентът не намери платежоспособен гарант, кредитната компания му избира за такъв външна фирма и начислява въпросната такса "поръчител", която утежнява месечните вноски, но не влиза в изчисляването на годишния процент на разходите - индикатор за общото оскъпяване на заема.