Идеалният президент трябва да е мъж между 40-50-годишен, семеен с поне две деца, да е висок, с кафяви очи, късо подстриган и леко прошарен, висшист, владеещ поне два езика – английски, руски, патриот, честен – некорумпиран, елегантен.

Това показват данните от изследване сред българските младежи на възраст между 19 и 30 години, проведено от Института за стратегии и анализи, които бяха представени по време на кръгла маса „Идеалният президент през погледа на младите българи”.

75 на сто от запитаните посочват, че бъдещият държавен глава трябва да е от мъжки пол, 20% смятат, че трябва да е жена, а за 5% от анкетираните това няма значение. Според повече от половината младежи президентът трябва да е на възраст от 40 до 45 години. Национална сигурност и висше военно образование, политология, право или икономика и финанси са предпочитаните от студентите квалификации, които следващият президент, според тях, трябва да притежава. 72 на сто от участвалите в изследването предпочитат държавният глава да е семеен. Още по-голям е процентът на младежите, според чиито представи той трябва да има две или повече деца.

Почти половината запитани посочват, че държавният глава трябва да бъде патриот и още:

"22% от анкетираните искат президентът да е харизматичен, да е добър комуникатор - 14%", обясни политологът Калоян Методиев.

"Трябва да е мъж или жена във възрастовия диапазон 50-70 години. На нас не ни трябва невръстен президент под 50. Трябва да е семеен с 2 или 3 деца, полът е без значение, но задължително трябва да имат пол. Да е с висше образование, но да не е с повече висши образования, че ще се комплексира. Да не мрази, да не завижда, да не отрича и да не оплюва предишни лидери", смята проф. Огнян Герджиков - председател на 39-ото НС .