Първото учение, което направихме, беше точно за такава ситуация. Така министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова отговори на въпрос на БГНЕС: ако на българската граница се случи подобна ситуация като при последните събития на гръцко-македонската граница, как трябва да действа Гранична полиция?

На молба да изясни, тя отговори: „Трябва да сте го видели, сега няма да ви разказвам учението”.

Ако погледнете държавите около нас във всичките текат процеси на политическо дестабилизиране по една или друга причина, бързо превключи министърът на друг отговор. Факт е, че в България политическата стабилност е най-видима и забележима, отсече тя. Това не означава, че тя не може да бъде атакувана, допълни министърът.

При толкова протести наистина ли смятате, че има стабилност в България, попитахме отново Бъчварова, на което тя обясни, че „това е естествена форма за изразяване на гражданска позиция”.

Мигрантският натиск може да бъде под няколко форми- единият неовладян, спонтанен, при масово навлизане през границата, за който сме предприели мерки. Мисля, че при последните развития, особено след подписване на споразумението и след като се уверих в усилията на гръцките колеги в опита им да създадат организация, натискът е все по-малко вероятен, поясни тя. Натискът, за който трябва да внимаваме е с по-малките групи, които се опитват да преминават по сухопътната граница, в почти всички случаи асистирано, подпомогнато от трафиканти, добави министърът. Тук е предизвикателството, защото дължината на границата е голяма и не съответства на боря на хората, с които разполагаме. Но реорганизираме патрулите и техните маршрути, затова сме се обърнали към военните. Не можем да се обърнем към всички мерки, защото това означава много голям разход на средства, каза тя. Според нея има голямо снижение на миграционния натиск, в сравнение с миналата година по това време той е намалял с 36%.

Целенасоченото заснемане на клипове със залавянето на бежанци може да бъде наречено сценарий, съгласи се министърът с представител на една обществена медия. За да се провокират нашите усилия или за да се покажат някои пропуски, допълни Бъчварова. И това било от фактори, които не искали да има стабилно правителство и точно това правителство, но този аспект от заиграването с националната сигурност бил доста опасен.