Правната комисия в парламента прие гласуването на избори да стане задължителен граждански дълг.

По време на заседанието, което започна в 14:30 ч. и продължава и в момента, депутатите от комисията разглеждат предложенията за промени в Изборния кодекс, които бяха приети на първо четене в пленарна зала през март. Въвеждането на задължително гласуване беше подкрепено с 11 гласа "за", нямаше против и въздържали се.

Текстът е предложен от Патриотичния фронт и гласи: "Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг".

Първоначално патриотите искаха да се налагат и санкции на негласувалите - за работещите да има глоба от 50 лв., а за бедните - спиране на помощите за 3 месеца, но още в началото на тази седмица заявиха, че са се отказали от тази идея и вече искат не санкции за негласувалите, а стимули за гласувалите. 

Текстовете, въвеждащи възможността за санкция при негласуване, бяха оттеглени по предложение на депутатите от ПФ, което беше одобрено от комисията. От партията на Доган не гласуваха при приемането на това решение.

От ДПС бяха против задължителното гласуване и дори по време на днешното заседание Хамид Хамид заяви, че това е противоконситуционно и ще го атакуват пред съда.

"Не може със задължително гласуване да заместим нашата работа и да замажем грешките на политиците", каза Хамид.

Той каза още, че ДПС започват да събират подписи за атакуване на задължителния вот пред Конституционния съд.