Официалните данни за средния разход на гориво на Opel Insignia сочат стойности от 3.9 дo 3,8 литра (104 до 99 г CO2/км) в зависимост от оборудването на седана с пакет EcoFlex и задвижван от „шептящия дизел” с работен обем 1,6 литра и мощност 136 к.с. В Германия моделът е категоризиран в клас по ефективност A+, но сега независим експерт от Швейцария доказа, че тези показатели могат да бъдат снижени значително при шофиране в средностатистически европейски условия на пътно движение. Феликс Еголф е бивш пилот на пътнически Airbus и hypermiler –  рекордьор на дълги разстояния и част от група ентусиасти, която си поставя за цел постигането на все по-ниски и по-ниски показатели по отношение на минималния разход на гориво. По време на своето пътуване от Алпите до брега на Северно море и обратно, Феликс Еголф е регистрирал среден разход от едва 3.46 литра дизелово гориво на 100 километра. Като цяло, той е успял да измине 2111 километра с едно зареждане на резервоара.

Пътешествието на Еголф е започнало от Люцерн на 6 април. Оттам той се насочва през планината Шварцвалд към централата на Opel в Рюселсхайм, където спира за кратка беседа с Кристиан Мюлер, вицепрезидент на GM Global Propulsion Systems – Europe. “Индикаторът на нивото на горивото все още показваше, че резервоарът е почти пълен в момента, в който Феликс Еголф пристигна в Рюселсхайм. Той беше успял да измине първите 429 километра със среден разход на гориво едва 3.2 литра. Великолепно е, че накрая той успя да прекрачи границата от 2 000 километра,” сподели Мюлер.

След това маршрутът на маратона отвежда Еголф до Мюнстер, минава през Олденбург и достига до Куксхафен на брега на Северно море. На връщане рекордьорът минава през Хановер, Касел и Сейнт Гален преди да финишира успешно в Цюрих на 8 април.

“От известно време се стремях да прекрача бариерата от 2 000 километра, но не можех да открия подходящия за целта автомобил. Отличната аеродинамика на Opel Insignia (с коефициент на въздушно съпротивление 0,26 и много малка челна площ) в съчетание с гумите с намалено съпротивление на търкаляне Eco Contact 5 имаха основен принос в постигането на този отличен резултат. Това маратонско изпитание с Opel Insignia е и демонстрация на факта, че всеки, който има желанието и способността да шофира съзнателно, предвиждайки предстоящите събития на пътя, би могъл с лекота да изравни и дори да подобри официалните данни по отношение на разхода на гориво. Всеки може да бъде hypermiler, подчертава Еголф.