Корупция има във всички държави и в САЩ. Това не е нещо, което да ни учудва. Ние никога не сме отричали. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Премиерът коментира годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за нарушаване на човешките права, в който се констатира, че в България липсва толерантност, има влошена медийна среда и цари голяма корупция.

Борисов каза, че корупция има във всички държави, включително и в Съединените щати. „Това не е нещо, което да ни учудва. Ние никога не сме отричали, че в България в... и всяка наша операция сега доказва, че това е факт“, посочи той и помоли медиите да наблюдават през следващите седмици какво ще правят службите, заедно с прокуратурата.

Стана ясно, че очакванията са за акции в държавните институции. „Естествено, то корупцията е в държавните институции и в общините, в агенциите, в министерствата“, каза той. „Така че в тази сфера това, което се прави и ще продължи да се прави – то когато започне да се разплита чорапа казано на жаргон - вече имаме доста защитени свидетели, които дават много по-точна информация и по-надеждна за това, което е правено на определени места“, заяви Борисов. Премиерът каза, че е оптимист в разкриването им. „Така че трябва да се толерира и да се подкрепят и службите и прокуратурата в борбата с този бич на съвременното общество“, заяви Борисов.

България се справя добре с мигрантите

„През последната седмица в България се появиха спонтанно граждански организации, които задържаха бежанци. Изведнъж това придоби голяма гласност“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Ние казахме, че сигналите са добре дошли в едно гражданско общество, където трябва да съществува доверие към институциите, заяви той. Според него това беше „невярно интерпретирано от „Ал Джазира“ и други медии, които твърдят, че в България едва ли не има някакви паравоенни отряди и те се отнасят лошо с бежанците. Това се завъртя в световния обмен“. „Заговори се и за свински опашки, моето име беше завъртяно покрай тези опашки“, изрази своето недоволство премиерът.

България се справя добре с мигрантите, въпреки че някои се опитват да твърдят обратното, смята премиерът Борисов. Той заяви, че е разпоредил на министъра на отбраната Николай Ненчев да отиде в Ивайловград и да се правят редовни инспекции по границите.

„Няма да допуснем бежанска вълна и по тази причина търсят да разклатят нашето правителство с обвинения, че не спазваме свободата на словото. Аз казвам само факти, само истини и в които нямам участие“, отсече Борисов.

Всеки ден по някоя хакерска атака

Всеки ден се намира някоя хакерска атака. Факт е, че дори най-защитените са уязвими, каза министър-председателят след приключването на Консултативния съвет по национална сигурност към президента по въпросите на киберсигурността

Борисов даде примери за това, че дори най-защитените могат да бъдат уязвими. „Големите разузнавателни централи минаха на старите пишещи машини, което показва, че в тази сфера никой не може да бъде сигурен, че е защитен“, заяви той. В тази връзка „максимално адекватно ще се постараем да си защитаваме системите”, обеща Борисов.