КСНС обсъди националната политика за осигуряването на киберсигурност, необходимостта за цялостна финансово осигурена система за противодействие на кибератаки. Демократичното функциониране на институциите и основните права и свободи на гражданите трябва да се гарантират и в киберпространството. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС, предаде репортер на БГНЕС.

Гражданите все повече разчитат на достоверна и надеждна информация. Киберпространството предоставя неограничени възможности за развитие на обществото и бизнеса, но дигиталната зависимост поражда рискове и заплахи. Участниците в КСНС се обединиха около разбирането, че значението на тази част от националната сигурност ще нараства пропорционално с развитието на технологиите, подчерта Плевнелиев.

Чрез кибератаки може да се компрометират критични системи за наблюдение, или да се извличат данни и манипулират данни чрез нерегламентирано проникване, уточни Плевнелиев.

България е обект на интензивни кибератаки срещу информационни инфраструктури, също и срещу държавни ведомства, заяви Плевнелиев.