Бившият собственик на ЮКОС Михаил Ходорковски за първи път от 2005 г. отново е в списъка на най-богатите руснаци в руската версия на „Форбс“ за най-богати хора. Той е поставен на 170-то от общо 200 места като състоянието му е оценено на 500 млн. долара.

До арестуването на Ходорковски през 2003 г. то беше най-богат сред руснаците и беше на 16-то място със своите 16 млрд. долара. Първият руски рейтинг на „Форбс“ „Златната стотица“ беше публикуван през 2004 г. Макар и намиращ се зад решетките, Ходорковски беше начело на класацията. За последен път той се появи в списъка през 2005 г., когато състоянието му вече се беше свило на 2,2 млрд. долара. В същата година Ходорковски излезе от бизнеса и предаде тръстовете с дялове в Group Menatep (GML) на своя партньор Леонид Невзлин.

Михаил Ходорковски получи две присъди в Русия за икономически престъпления. Съдът го призна за виновен освен за всичко друго и за укриване на данъци и кражба на приходи при продажби на петрол. Ходорковски определя преследването му по съдебна линия като политическо мотивирано и твърди, че за започване на делата срещу него стои лично президентът на Русия Владимир Путин.

Ходорковски беше помилван и освободен през 2013 г.- и сега живее в Лондон.

Най-богатият руснак според руската версия на „Форбс“ тази година е Леонид Михелсон от „Новатек“. В сравнение с миналата година той се придвижи с 6 места напред, активите му са оценени на 14,4 млрд. долара.