„Много американски политици са ужасени от усилията на Ердоган да убие това, което е останало от свободното слово в Турция”,

сочи в своя статия в американския вестник "Ню Йорк Таймс" лидерът на прокюрдския Народен демократичен съюз Селяхтин Демирташ. "Като кюрд обаче съм натъжен, че критиките свършват там. Реално почти не се споменава за правителствените злоупотреби в борбата срещу ПКК /Кюрдска работническа партия/ и лишаването от свобода на кюрдски политици в Турция".

И Европа, и Съединените щати си затварят очите за нарушенията на правата на човека в кюрдските градове на Турция през изминалата година, казва Демирташ. В отчаянието си от кризата със сирийските бежанци, европейците сключиха сделка с Ердоган, с което превърнаха Турция е незаменим съюзник в борбата срещу „Ислямска държава”. Този прагматичен подход обаче скрива хаосът, в който е изпаднала Турция след като преговорите между турското правителство и ПКК бяха преустановени миналото лято. Над 300,000 души трябваше да напуснат от домовете си. Броят на загиналите е над 1000, стотици, от които са цивилни. Данните са от турската фондация за правата на човека. Големи части от кюрдските градовете Джизре, Силопи и историческия Сур днес са в развалини.

Правителството и ПКК имат различни възгледи за срива на мирните преговори.

Изминахме дълъг път от гледна точка на кюрдските културни права, но Турция е все още далеч от останалата част на света по отношение на основните демократични свободи. Турското правителство междувременно се опитва да разшири драконовски своите антитерористични закони, като цензурира словото и ограничава други политически дейности.

Влизането в парламента на ДНП възпрепятства възможността на президента да промени конституцията и да разшири правомощията си.

От миналото лято стотици партийни членове са арестувани,а десетки избрани кметове са уволнени или задържани. Междувременно Турция обстрелва през границата сирийските кюрди, които се борят с „Ислямска държава” през границата в Сирия.

Действията на президента са насочени срещу нас, именно защото стоим на пътя на авторитарния ред, който той се опитва да установи, казва Демирташ, като посочва, че в основата на партията е стремежа за повече демокрация.

С прекратяването на мирния процес с ПКК се създава репресивна държавна сигурност, която ограничава свободното слово и демокрацията в Турция. Това прави страната по-податлива от всякога на радикализъм и вътрешни конфликти, подчертава лидерът на НДС.