Правителствата в цял свят извършват действия, които накърняват основните свободи, предупредиха днес Съединените щати в доклад, в който критикуват съюзниците си Турция и Египет, предаде Франс прес.

Във встъплението към изготвения от Държавния департамент на САЩ годишен доклад за правата на човека държавният секретар Джон Кери отбеляза, че атаките срещу демократичните ценности свидетелстват за световна криза на управлението.

Във всички райони на света констатираме нарастваща тенденция от страна и на държавни, и на недържавни фактори да оказват натиск върху гражданското общество, да задушават свободата на медиите и интернет, да пренебрегват гласовете на опозицията, а в най-крайните случаи и да убиват хора или да ги принуждават да напуснат дома си, посочи Кери.

Докладът, съставен страна по страна от американски дипломати, няма правни последици за външната политика на САЩ. Изразената критика не предполага Вашингтон да прекъсва отношенията или да спира военната си помощ, нито пък да налага санкции на страни, посочени като неспазващи правата на човека, припомня АФП.

Според Кери обаче този 40-ти доклад на американската дипломация ще засили решимостта на Съединените щати да насърчават основните свободи и да подкрепят организациите, отстояващи правата на човека.

Очаквано докладът е особено критичен към Русия и Китай, както и към Иран и Северна Корея. Не са пощадени обаче и американските съюзници Турция, която е член на НАТО, и Египет.