Какво действително мислят британските мюсюлмани. Отговор на този въпрос се опитва да даде анкета, осъществена във връзка с документален филм за интегрирането на мюсюлманите във Великобритания.

Анкетата е проведена сред 1 081 души от социологическата агенция ICM. Според резултатите 52% от мюсюлманите във Великобритания смятат, че хомосексуалността трябва да е поставена извън закона, а 56% са за забрана на хомосексуалните бракове. В същото време според друга анкета, осъществена сред цялото население на страната, само 22% мислят по този начин. 39% от запитаните 1081 казват, че "жените винаги трябва да се подчиняват, 31% смятат, че британските мъже мюсюлмани могат да имат повече от една жена, а 23% са за прилагане на шариата.

Тези цифри са тревожни според бившия ръководител на Комисията за равноправие Тревър Филипс, който ще представи документалния филм по Канал 4. Те показват до каква степен се заблуждава "либералното обществено мнение" през последните 20 години, че мюсюлманите са британци като другите. "Една нация е на път да се създаде незабелязано в рамките на нацията ни. Тя е със собствена география, собствени ценности и свое отделно бъдеще", каза той пред "Сънди Таймс". В друго интервю в понеделник той отбелязва, че "интеграцията на мюсюлманите вероятно ще е най-трудната задача, с която някога сме се сблъсквали. Ще е нужно да се изостави мекушавия мултикултурализъм, който толкова се цени от някои и да се приложи по-твърд метод за интеграция".

Тези думи предизвикаха остри реакции сред мюсюлманите в една държава, която се гордее със своята голяма религиозна толерантност. Самото публикуване на резултатите от анкетата вече предизвика полемика. Това става две седмици, след като вестник "Сън" публикува поправка по искане на медийния регулатор, след като обяви на базата на друга анкета, че всеки пети британски мюсюлманин симпатизира на джихадистите. Помощник генералният секретар на Мюсюлманския съвет във Великобритания Микдад Верси осъди остро сондажа на Филипс и многобройните медии, които го публикуваха, като така представиха за пореден път "мюсюлманите като проблем".

"Внушенията, че мюсюлманите са затворена общност, която е отделена от останалата част от страната, е в противоречие с изследванията на Съвета за икономически и социални проучвания", добави той в изявление пред вестник "Гардиън". Според него в анкетата на Филипс 86% от запитаните са заявили, че са много свързани с Великобритания, а 78% - че искат да се интегрират. "Не казвам, че няма проблем с твърде консервативните възгледи на някои мюсюлмани, но този сондаж е проблематичен", добавя той в "Туитър".