Да спечелите шефа си не е толкова трудна задача. И не става въпрос за това да му правите непрекъснати комплименти или да поемате всичките ангажименти, зададени от него. Вместо това, можете просто да разберете какво точно иска ръководителят ви от вас и да използвате стратегия за неговото одобрение.

Business Insider публикува съвети на базата на консултации с научни изследователи и експерти. Вижте осемте начина да накарате шефа ви да ви харесва.

1. Ходете по-рано на работа

Изследовател от Бизнес училището „Майкъл Г. Фостър“ към Университета във Вашингтон смята, че служителите, които стигат в офиса по-рано, са възприемани от шефовете си като по-съвестни. Те получават по-високи оценки от ръководителите си, в сравнение със служителите, които закъсняват.

И няма значение дали тези, които стигат по-късно, остават до по-късно. Ако все пак чувствате, че сте по-продуктивни когато работите от 10.00 до 18.00 часа, вместо от 9.00 до 17.00 часа, то тогава отидете при своя шеф и му обяснете ситуацията.

2. Съветвайте се с него

Вероятно сте предпазливи относно задаването на въпроси към вашия шеф, независимо дали става въпрос за това как са стигнали до ръководната позиция във фирмата или коя маркетингова стратегия предпочитат да използвате. Изследователите от Бизнес училището в Харвард обаче твърдят, че задаването на въпроси, не ви кара да изглеждате глупави, дори напротив – така изглеждате по-компетентни.

В един от експериментите 170 студенти са работили върху серия от компютърни задачи. На всеки един е обяснено, че ще има още един студент, който ще получи същата задача. Партньорът всъщност е бил компютърна стимулация. Когато те са приключили задачите „партньорът“ е казвал или „Надявам се да е минало добре“ или „Имаш ли някакви съвети?“.

Оказва се, че студентите, които са били попитани за съвет, са оценили техните „партньори“ като по-компетентни, отколкото останалите. Учените обясняват, че когато попиташ за съвет, ти показваш признание на интелигентността и опита на човека. Съответно, те започват да те харесват в замяна.

3. Разберете какво е важно за вашия ръководител и се опитайте да го изпълните

Дейж Керпън, шеф на софтуерната компания Likable Lokal, казва, че e важно служителите да помагат на своя ръководител да изглежда добре пред неговия шеф. Ако успеете да се справите с тази задача, то несъмнено ще имате по-голям шанс за успех.

Керпън очаква неговият екип в Likeable Local да управлява заедно с него. Например, не го интересува, че ръководителят на маркетинговия отдел закъснява почти всеки ден. За него е достатъчно тя да дойде навреме в понеделник, носейки със себе си голям доклад за уговорените срещи на компанията.

Шефът на Likeable Local препоръчва или директно да попитате своя ръководител какво е важно да се свърши за тях, или да се опитате да разберете сами.

4. Поставете си високи цели

Според проучване на компанията Zenger/Folkman, включващо повече от 4 000 служители, има едно поведение, което може да накара един служител да се откроява от останалите – поставянето на високи цели.

С други думи, шефовете харесват служителите, които определят и изпълняват високи цели, които другите не смятат за възможни.

5. Обръщайте внимание на детайлите

Ако досега не сте го правили, най-добре започнете да обръщате повече внимание на дребните неща. Раян Холмс, шеф на Hootsuite, написа в свой пост в LinkedIn, в който казва, че дори малките технически бъгове за кратък период от време могат да повлияят на голям брой клиенти. „Служител, който може да улови такива дребни грешки, веднага започва да се отличава в тълпата“, пише Холмс.

6. Казвайте „Благодаря!“

Изказвайте благодарност след отзивите от шефа си, независимо дали са негативни или позитивни. Това може да ги накара да се чувстват по-добре спрямо вас, твърди проучване от 2011 г. на Южнокалифорнийския университет, в което са участвали 200 студенти .

7. Вземете си отпуска

Според анализаторите от Oxford Economic служителите, които взимат цялата си отпуска през годината, имат 6.5% по-голям шанс за повишение, отколкото тези, които оставят поне 11 дни платен отпуск.

Разбира се, това не означава, че взимането на почивка задължително означава повишение. Проучването показва, че да работите до смърт, не води непременно до успех. Допълнителната работа не винаги ви помага, защото почивката ви помага да бъдете по-креативни.

8. Говорете високо

Имате мнение? Не го крийте от своите колеги. Джена Лионс, президент и изпълнителен директор на J. Crew Group Inc. съветва хората да споделят своите перспективи. „Невъзможно е да разбера какъв е човекът, ако не съм разговаряла с него“, казва тя.

Не се страхувайте от това, че може да изглеждате глупаво. Както Лионс казва: „Никога не трябва да бъдете уплашени да разкриете своя идея. Всички имаме и добри, и лоши“.