Обмисля се в бъдеще изпитът на кандидат-шофьорите да се провежда в изолирани кабинки – т.нар. бяла стая, след стриктна проверка на самоличността на явяващите се, които ще бъдат претърсвани с детектор за скрити електронни устройства за подсказване, а отделно ще се заглушават мобилните мрежи. Тези мерки срещу купуването на шофьорски книжки и корупцията в автомобилната администрация представи министърът на транспорта Ивайло Московски пред депутатите от парламентарната транспортна комисия. В сряда той даде обяснения по поредния корупционен скандал в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" (бившата ДАИ), довел до ареста на директора й Цветелин Цветанов.

Московски обясни още, че се предвижда Законът за движение по пътищата да се раздели на три закона. В Закон за пътните превозни средства ще се разпишат условията и реда за одобряването на типа на нови пътни превозни средства, регистрацията им, извършването на техническите прегледи и други. Закон за водачите на моторни превозни средства ще урежда обучението и изпитите на кандидатите за водачи на МПС, психотестовете и изискванията на които да отговорят шофьорите и други. Законът за движението по пътищата ще остане да регламентира правилата за движение по пътищата; изискванията за правоспособност на водачите; правата и задълженията на участниците в движението и други.

Новите мерки се налагат, защото проверки са установили, че най-честите измами при шофьорските изпити са подсказване чрез слушалки и камери от лица извън изпитната зала;

явяване на друг човек с фалшива лична карта с данните на кандидата, а снимката е на изпитвания; чрез размяна на таблетите, както и с подсказване от колега от съседното място.

Идеята е кабинетите за провеждане на изпитите да се оборудват със специални кабини за всяко обособено работно място и непрозрачни прегради, които ще изолират кандидатите един от друг. След проверка с детектор кандидатите ще трябва да оставят личните електронни устройства и други технически средства и пособия. Снимките на лицата, които се явяват на изпит, ще се сравняват с базата с данни за личните карти на Министерството на вътрешните работи.

Предвижда се въвеждане на електронни изпити за кандидатите за за превоз на опасни товари и за придобиване на удостоверение за консултант при превоза на опасни товари (изпити по ADR), както и за придобиване на свидетелство за водач на лек таксиметров автомобил и за ръководител на таксиметрова дейност.

Изпитите за придобиване на професионална компетентност за ръководител на транспортната дейност на предприятия за обществен превоз на пътници или товари пък ще се полагат само в изпитния център на "Автомобилна администрация” в София, а не в цялата страна, както е в момента. Оценяването на изпитните работи ще се извършва в залата за изпит, оборудвана с камери за видеонаблюдение.

"За специализираните товари няма да бъдат, както е досега - всяка седмица да се прави изпит, а ще се прави на фиксирани 3-4 дати в година, тъй като там се изисква по-сериозни обучение”, обясни още той. Друга мярка срещу корупцията е да може да се изискват записите от изпитите за шофьорска книжка и всеки месец да се провят произволни проверки по региони.

Московския заяви, че щом се създаде Браншова транспортна камара, лицензионните и регистрационни режими ще бъдат извадени от министерството и ще бъдат предоставени на тази камара, за да ги администрира. Така ще се намалят сроковете за издаване на лицензите за извършване на обществен превоз на пътници и товари.

С министър-председателя сме обсъдили темата с оставката ми и в момента не стои на дневен ред, каза Московски по повод поисканото от ДСБ оттегляне от поста. "Достатъчно е да ми каже една дума и ще си тръгна на секундата. До момента не ми иска оставката",посочи транспортният министър, а междувременно Бойко Борисов защити министъра си и заяви на правителственото заседание, че "да се иска оставката на Московски за това, че сме проявили политическа воля и сме разбили тази корупционна схема, не го приемам"

Московски обясни пред депутатите, че за последната година инспекторатът на министерството е проверявал ДАИ девет пъти. В момента се извършват и комплексни проверки в областните отдели на автомобилната администрация София, Враца, Благоевград, Бургас, Плевен и Видин.

В резултат на установени нередности при провеждането на шофьорски изпити от 1 април 2016 г. до момента са анулирани резултатите от изпитите на 38-ма кандидати, отчете още Московски пред народните представители.

Сам не мога да се справя с корупцията в ДАИ, правил съм опити, но нямам необходимите инструменти за това, каза още транспортният министър. По думите му ниската заплата от 480 лева за служителите, които проверяват на пътя, създава предпоставка за огромен корупционен натиск.

Той отрече председателят на парламента Цецка Цачева от ГЕРБ да има общо с назначението на уличения в подкупи шеф на ДАИ Цветелин Цветанов. По думите му, предложението за Цветанов е дошло след няколко опита да бъдат привлечени различни директори на ДАИ. "Действително Цецка Цачева няма нищо общо с това назначение. По никакъв начин това не е коментирано с нея преди да бъде назначен. Коментиран е с другият плевенски депутат от ПГ на ГЕРБ Владимир Николов”, каза още той. Московски посочи, че сам носи отговорност за назначението на Цветелин Цветанов.