Изследователи твърдят, че има шест ключови елемента, които да направят извинението ни по-искрено и лесно за приемане, съобщава британският „Дейли Телеграф“. Те са:

1. Изразяване на съжаление

2. Обясняване на причините за вашата грешка

3. Поемане на отговорност

4. Изразяване на желание за покаяние

5. Предложение за поправяне на проблема

6. Молба за прошка

В основата на доброто извинение е поемането на отговорност и искреното старание да поправим нещата, твърдят учени от Щатския университет в Охайо. Проучването анализира отговорите на 755 доброволци,  които реагират на извинения, съдържащи няколко или всичките шест основни елемента.

Изследването е разделено на  две отделни части. Първата включва 333 души, разиграващи въображаема сценка, в която те влизат в ролята на мениджър от счетоводен отдел, който интервюира кандидат за нов пост в компанията. Кандидатът е подал неточна данъчна декларация по време на предходната си работа, но на измисленото интервю се извинява за грешката си. След това участниците в изследването трябвало да оценят по петобална система, различните извинения, които съдържали едно, три или всички шест от елементите, изброени по-горе компонента.

Във втората част на изследването 422 студента пресъздали същия сценарий, но без да знаят за тези 6 елемента. От тях се искало да оценят извиненията по същата тази система. Резултатите не били напълно еднакви, но много сходни, казват изследователите. Извиненият, които съдържали повече от основните елементи, били оценени по-високо от останалите.

„Извиненията наистина работят, но трябва да се стараем да използваме колкото се може повече от шестте компонента.“ , казва Рой Леуики, водещият изследовател в проучването от колежа по бизнес в Щатския университет в Охайо.

„Нашите изследвания показват, че най-важният от елементите е поемането на отговорност.  Затова, когато се извинявате, кажете, че вината е ваша, вие сте направили грешка.“, съветва той.