Броят на възрастните с наднормено тегло е повече, отколкото на тези, които страдат отнедохранване. Това констатира голямо проучване.

Изследването, ръководено от учени от Imperial College London и публикувано в The Lancet, сравнява индекса на телесна маса сред почти 20 млн. възрастни мъже и жени от 1975 г. до 2014 г.

Процентът на затлъстяване сред мъжете се е утроил, а при жените вече е повече от два пъти по-висок.

„Затлъстяването е тежка епидемия.“, коментира водещият автор на изследването проф. Маджид Езати. Той призовава правителствата да вземат крайни мерки.

Проучването борави със сборни данни за възрастни в 186 страни е установило, че броят на затлъстелите хора по целия свят се е увеличил от 105 млн. през 1975 г., на 641 млн. през 2014 г.

За сравнение, броят на недохранените хора се е увеличил от малко над 3 млн. на над 4,5 млн.

За 40 години затлъстяването сред мъжете е скочило от 3,5% до 10,8 на сто. Сред жените процентите са се повишили дори повече – от 6,4 на 14,9%, се казва в изследването. 

Проучването прогнозира и, че вероятността за постигане на целта на Световната здравна организация (СЗО) да задържи нивата на затлъстяване от 2010г. до 2025г., еравна на нула.

„Нашето изследване показва, че за около 40 години сме преминали от един свят, в който поднорменото тегло беше разпространено повече от два пъти повече от затлъстяването, до свят, в който все повече хора са с наднормено тегло. “, отбелязва още проф. Езати. 

Изключвайки успокоителния факт, че процентът на хора с поднормено тегло намалява през последните четири десетилетия, трябва да бъде дебело подчертано, че глобалното затлъстяване е достигнало критична точка, категорични са специалистите.