Напълно парализиран американец вече може да използва дясната си ръка благодарение на нова компютърна технология, пише АФП.

Иън Бъркхарт е обездвижен от врата надолу от 6 години насам. Благодарение на специален софтуер, който замества гръбначния му стълб в нужната комуникация между мозъка и мускулите на ръката, сега той може да разбърква кафе и да плъзга кредитна карта.

„Това е първият път, в който напълно парализиран човек възстановява двигателните си функции, използвайки единствено ума си”, заяви Чад Бутон от Института за медицински изследвания „Фейнстейн” в щата Ню Йорк.

Бъркхарт сега има чип, голям колкото грахово зърно, в главата си. Устройството прочита сигналите от ума му, които после биват дешифрирани от компютър и изпратени към дланта, китката и пръстите му. Сигналите се получават чрез специален ръкав от електроди на дясната му предмишница.

Освен да ползва кредитна карта и да разбърква кафе, 24-годишният мъж също вече е способен да вдига лъжица, да държи телефона до ухото си и да ползва контролер за видеоигри.

Изследователите се надяват работата им, която все още е в ранна фаза, един ден да позволи на парализирани хора да се хранят и обличат сами.

Устройството им се нарича „NeuroLife”. Преди две години дойде първия им пробив, при който Бъркхарт успя да отвори и затвори дланта си. Оттогава насам той тренира върху новите умения, които има сега.

Четирите му крайника са парализирани след инцидент при гмуркане, когато е на 19 години.

„Докторите ми казаха, че съм си счупил врата и най-вероятно ще мога да си движа раменете, но нищо друго до края на живота ми”, разказва Бъркхарт.

Той доброволно се включва в проекта и след операция чипа е вграден в двигателния дял на мозъчната кора.

Засега обаче той може да използва новите си умения само в лаборатория, тъй като системата разчита на кабелна връзка между отделните звена.