Българският премиер Бойко Борисов направи исторически прецедент като нападна гръцко-българските отношения, обвинявайки Атина за бежанската криза. Според него властите в Гърция прахосват европейска помощ, без да показват резултати, коментира гръцкият проправителствен в. „Катимерини“.
Изданието посочва, че българският премиер е казал това пред парламента, говорейки за целите и резултатите от действията на военните на границите. В тях той говори за организираната заплаха, идваща от гръцката граница.
„Истинският проблем очаква да дойде от Гърция. В Гърция дори и с помощ в размер на няколкостотин милиона евро (над 700 млн. евро) не може да се види какво на практика е направено“, цитира „Катимерини“ думите на Борисов. Изданието припомня, че българският премиер определи условията в гръцките лагери като ужасни и изтъкна, че бежанците от Гърция, организирани в групи между 1000 и 2000 души, планират „да нападнат българската граница“.
„Нашето заключение е, че в бедна страна като Македония бежанските лагери разполагат дори с игрища, а условията са много по-добри. В Гърция, която получава толкова милиони евро помощ, условията са ужасни“, заяви Борисов, предизвиквайки негативна реакция в Гърция.
До снощи нямаше отзвук от страна на гръцкото правителство за думите на Борисов, казани само няколко дни преди срещата на министрите на външните работи на Гърция, България, Македония и Албания, която ще се проведе в Солун на 21 и 22 април. Нейна основна тема ще бъде именно мигрантската криза.
Дипломатически източници, посочвайки непредвидливата природа на премиера, припомнят, че преди няколко седмици той заяви, че е наредил на агентите от българските тайни служби да се внедрят в бежанските лагери в Гърция, за да следят движението на мигрантския поток, коментира още Катимерини.