Агенцията за безопасност на храните състави акт за 800 лева за нехуманно отношение на шофьор, който влачил с кола мъртво куче в самоковското село Шипочене, съобщи bTV.
Неговата собственичка помолила свой съсед да транспортира тялото на мъртвото животно до сметището. Тъй като 8-годишната му дъщеря била в колата, Красимир Георгиев закачил трупа на животното за теглича, вместо да го вкара в автомобила.
„Малката я карах от училище, прибирах се вкъщи, заради нея не го сложих в колата кучето, а го вързах на теглича. Това стана! Аз имам 5 кучета вкъщи, ловджия съм. 5 кучета! Мога ли да вържа живо куче на теглича?! Това няма да стане никога”, заяви той.
Красимир Георгиев, който е влачил трупа на починалото куче.
"800 лева са точно, колкото е заплатата ми. Ще измизерстваме един месец, но ще я платя”, добави глобеният водач."Какъв възпитателен ефект има влаченето на мъртво куче? Този човек не може да разсъждава като гражданин и като родител. Държавната агенция „Закрила на детето” трябва да се самосезира", пък заяви Явор Гечев от фондация „Четири лапи” в студиото на „Тази сутрин” по bTV.
По думите на Явор Гечев сигнали за подобни случаи са ежедневие във фондация „Четири лапи”. „Явно обръщането към медиите работи – и полицията се е сезирала, направена е някаква проверка, наложена му е някаква глоба на този човек”, каза Гечев. Според него много често, когато сигналите са подадени само към институциите, те остават пренебрегнати.
Според експерта политиката на кастриране на бездомните кучета и на поставяне на чип е помогнало броят им да падне от 11 000 до под 4000 в столицата. „Въпреки това трябва да се спре потока от дома към улицата – само това би решило проблема генерално”, смята той.