Абитуриенти масово отменят екскурзиите до Турция, на които трябва да тръгнат след баловете. Причината са кървавите атентати в последните месеци, пише „Телеграф”.
„Имаме три отменени групи от края на март”, обясниха от пловдивска туристическа агенция. Децата не искаха да се отказват, но родителите бяха категорични”. Пакетите, които са били резервирани, са били за по 6-7 дни. Средната цена на такава екскурзия излиза около 450 лв. Най-предпочитани са големите турски курорти Кушадасъ, Мармарис, Анталия.
Регионалните инспекторати по образование са прозвънявали агенции с инструкции да спазват стриктно правилата за ученическите екскурзии, както и да не тръгват при евентуална опасност. От Министерство на образованието, обаче, отрекоха да са нареждали ограничаване на ученическите пътувания.
Търсенето на дестинация Турция видимо намаляло спрямо миналата година, но въпреки рисковете все пак били сформирани групи.
Ученици от Казанлък платили капаро за бал в Турция, но след терористичните атентати се отказали. Според договора, обаче, те губят по 100 лв. неустойка. „Повечето сме на мнение, че е по-добре да сме живи и без 100 лв. Обмисляме просто да отидем на екскурзия в България”, заяви дванадесетокласничка.
Същото се случва и сред учениците в повечето бургаски и софийски училища. Бургазлии по принцип предпочитат Турция докато софиянци избират по-близката Гърция.