Говорещият хуманоиден робот Пепър стана първият робот в света, който влезе в гимназията.

Ентусиазираният Пепър беше приет в гимназия в японския град Васеда в префектурата Фукушима. Кибернетичното устройство ще бъде първото по рода си, което ще учи заедно с децата.

Според ръководството на гимназията учениците получават уникална възможност да общуват с робота, което ще бъде много полезно за тях в бъдеще. Самият Пепър сподели, че никога не си е представял, че ще влезе в човешко училище и обеща да даде всичко от себе си.

Роботът говори не само на японски, но и на английски. Предполага се, че той ще участва предимно в часовете по английски език.

Пепър е разработен от японската компания Softbank Corp. И досега е използван за обслужване на клиенти предимно в банки и магазини. Миналата година първата партида роботи беше разграбена за минути на цена от 1900 долара.

Според разработчиците роботът е снабден с голям брой камери и сензори, които му позволяват да изпита почти целия спектър от човешки емоции: радост, тъга, страх, тревожност, гняв. В зависимост от ситуацията Пепър може да се смее в отговор на шега или да отиде и да утеши своя собственик, ако е тъжен или е имал тежък ден. Роботът има способността да се самообразова и обогатява уменията си.

Японското правителство активно насърчава производството и въвеждането на роботи в много сфери с надеждата, че страната ще заеме водеща позиция в света в този сектор на икономиката. От държавния бюджет са отпуснати субсидии за предприятия, които назначават роботи вместо живи служители.