Прекомерното използване на захар от страна на хората, които изпитват истинско удоволствие от консумацията на сладки изделия, води до същата зависимост като тези от кокаин. Това е заключението на австралийските учени. Според тях тези лица трябва да се лекуват по същия начин като наркозависимите, пише БГНЕС.

При изследването учените са установили, че прекомерното използване на захар води до увеличаване на нивото на допамин по същия начин, както това става при използващите наркотични вещества, включително и кокаин.

В тяхното заключение се казва, че в крайна сметка дълготрайно използване на захар води до намаляване на нивата на допамин. С други думи, за да избегнат умереното състояние на депресия, хората трябва да използват все повече и повече захар.

Доказано е, че прекомерното използване на захар води до увеличаване на теглото и на нивата на допамин, който контролира центъра в мозъка за удоволствия, както това става при използването на кокаин, морфин и никотин. Прекомерното използване на захар може да доведе и до невротични проблеми, които водят до лошо настроение и слаба мотивация.