Политически сили сондират кандидатурата на сегашния посланик на България в САЩ Елена Поптодорова за кандидат-президент. Идеята да издигнат дамата след изтичането на мандата ѝ вероятно идва от коалиционните партньори на ГЕРБ, но от друга страна тя не е чужда и на партията мандатоносител. Това съобщиха ангажирани с преговорите хора.Привържениците на този вариант за кандидат-президент на управляващата коалиция се мотивират с това, че Поптодорова е еднакво близка и еднакво отдалечена от всички.

Тя започна политическата си кариера като член на БСП, след това беше част от социалдемократическото течение в партията, обособено като ОДС, а впоследствие отделило се от столетницата като Евролевица. А през последните години Елена Поптодорова получи подкрепата на ГЕРБ във външно министерство, където беше посланик за черноморския регион, директор на дирекция "Политика на сигурността", а от 10 август 2010 г. по е и изключително отговорния пост на посланик на България в САЩ.

За подобен вариант намекна и вицепремиерът от квотата на АБВ Ивайло Калфин, като призова кандидат-президентът, без да обявява чии, трябва да бъде непартиен, за да може да обедини повече хора. Калфин има много сходен политически път с този на Елена Поптодорова и също се оказа напълно приемлив за управляващите в сегашните си функции във второто правителство на Бойко Борисов.

Равно отдалечена и еднакво близка кандидатура за президент, подкрепена не само от управляващата партия, но и от нейни коалиционни партньори, вероятно ще направи възможно избягването на втори тур на изборите, разсъждават още ангажираните със совалките за Поптодорова пред БЛИЦ.

Тя без проблеми би получила подкрепата не само на АБВ, на Патриотичния фронт и на БДЦ, но вероятно и на голяма част от левите избиратели, а защо не и на самата БСП при смяна на ръководството ѝ. Почти сигурно е, че зад сегашната посланича на България в САЩ не би застанал Реформаторския блок, тъй като в битността си преди 1989 г. тя е била преводачка по време на международни срещи на номенклатурата и дори се говори, че е превеждала на Тодор Живков, което обаче е висок атестат за тези нейни професионални способности. 

Освен това Поптодорова вече е с изключително добри позиции пред партньорите ни от САЩ, смятат още застъпниците на нейната кандидатура, без да е изпадала в унизителните ситуации на сегашния президент.